tr
Mustafa Kemal Atatürk
Zafer “zafer benimdir” diyebilenin, muvaffakiyet, “muvaffak olacağım” diye başlayanın ve “muvaffak oldum” diyebilenindir.

Üyelikten Ayrılma

Anasayfa » Üyelikten Ayrılma

CİPDER Üyeliğinden Ayrılma Koşulları


Üyelikten ayrılma için üyenin ayrılma talebine ilişkin ıslak imzalı dilekçesinin Dernek Genel Merkezine fiziki olarak ulaştırılması gerekmektedir. İlgili mevzuat uyarınca bunun dışında faksla, telefonla, e-postayla, web sitesi üzerinden vb. yöntemlerle yapılan ayrılma başvuruları değerlendirmeye alınamamaktadır.

Dernek Tüzüğünde ayrılmaya veya çıkarılmaya ilişkin hükümler şu şekildedir:

Üyelikten Çıkma
Madde 4 – Her üye, yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.
Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda, çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır.
Dernekten çıkan üyeler, üye kayıt defterinden silinir.
Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez. Dernek yönetim kurulu, üyelikten çıkma sonrasında da birikmiş borçları yasal yollardan takibe ve tahsile yetkilidir.
Dernekten çıkan üye dernek malvarlığında hak iddia edemeyeceği gibi, üyelikte bulunduğu süre zarfında yatırdığı ödentilerin iadesini talep edemez.Kendi isteği ile ayrılanlar çıkmanın gerçekleşmesinden itibaren 6 (altı) ay geçmedikçe ve üyelikte bulundukları yıllara ait birikmiş borçlarını ödemedikçe yeniden üyelik başvurusunda bulunamazlar.

Üyelikten Çıkarılma
Madde 5 – Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller:
1. Dernek tüzüğüne veya çıkarılacak yönetmeliklere aykırı davranışlarda bulunmak,
2. Derneğin amacının gerçekleştirilmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlarda bulunmak,
3. Derneğe sadakat yükümlülüğünü ihlâl etmek,
4. Dernek aleyhine faaliyette bulunmak,
5. Derneği yetki almadan yükümlülük altına sokmak veya eylem ve işlemleriyle zarara uğratmak,
6. Dernek organlarınca alınan kararlara uymamak,
7. Dernek yetkili organlarınca verilen görevlerden sürekli kaçınmak veya bu görevleri kasten yerine getirmemek,
8. Üç yıllık birikmiş aidat borcunun bulunması,
9. Tüzükte sayılan kurumların personeli iken başka bir kuruma nakledilmek,
10.Dernek Tüzüğünün 2. Maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile emeklilik haricinde herhangi bir sebepten dolayı memuriyetle ilişiği kesilmek,

Üyelik için kanunda veya tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin üyeliği kendiliğinden sona erer. Vefat halinde, üyelik kaydı silinir.

Yukarıda 10 (on) bent halinde sayılan durumlardan birinin tespiti üzerine, üyeler yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir. Tüzükte sayılmayan sair haklı nedenlere dayalı olarak da çıkarma kararı verilebilir.

Çıkarılan üye, dernek genel kuruluna iletilmek üzere, yönetim kuruluna itiraz edebilir. İtirazlar, ilk genel kurul toplantısında sonuca bağlanır. Genel kurul, üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir. Tüzükte gösterilen sebeplerin haklı sayılmayacağı iddiasıyla çıkarma kararına itiraz edilemez.

Dernekten çıkarılan üyeler üye kayıt defterinden silinir.

Üyelikten çıkarılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez. Dernek yönetim kurulu, üyelikten çıkarma kararı sonrasında da birikmiş borçları yasal yollardan takibe ve tahsile yetkilidir.

Dernekten çıkarılan üye dernek malvarlığında hak iddia edemeyeceği gibi, üyelikte bulunduğu süre zarfında yatırdığı ödentilerin iadesini talep edemez.

Üyelikten çıkarılanlar, çıkarılma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 (bir) yıl geçmedikçe ve üyelikte bulundukları yıllara ait birikmiş borçlarını ödemedikçe yeniden üyelik başvurusunda bulunamazlar.