YAZAR'IN DİĞER YAZILARI

Makale Kategorileri

YARIM ASIRLIK BEKLEYİŞ

Levent Preveze
CİPDER YAZILARI - 14 Kasım 2017 Salı - 12:26:00  - Bu makale 39 kere okundu.
Levent Preveze
leventpreveze@gmail.comBizleri sadece isyan, firar, yangın veya olumsuz olaylarla hatırlayanlar, bugün bizi birlik olabilmemiz, toplu olarak tepki verebilme kabiliyetimiz, i

Öyle hayaller vardır ki, kişileri bireysel anlamda aşıp bir topluma, bir gruba, bir aileye hatta bir mesleğe mal olabilir. İşte yıpranma hakkı denilen fiili hizmet zammı da böyle bir şeydi sanırım. Mesleğe başladığımızdan bu yana dillerden düşmeyen yıpranma hakkı yaklaşık yarım asırlık bir bekleyişten sonra nihayet kazanıldı.

Bu geç gelen mutluluk ardında önemli çalışmaları, azimle girişilen bir mücadeleyi barındırıyor aslında. “Yarım asırlık bekleyiş” dedim ama bunun son on yılını “bekleyiş” değil, yoğun emek harcanan bir süreç olarak tanımlamak daha doğru olacaktır. Bu çabayı takdir eden (Ne yazık ki takdir edenlerin çoğu camiamız dışında) meslektaşlarımız olduğu gibi çabayı küçümseyen, yok sayan da maalesef çok. Bu düzenlemenin siyasi bir girişim veya bir rastlantı olarak gören bu arkadaşlarımızın, güçlü olanın kazandığı bu dünya düzeninde, unuttuğu bir şey var: “Bedava peynir sadece fare kapanında olur!”

Siz mücadele edip potansiyelinizi ve gücünüzü ortaya koymazsanız kamuoyu açısından “görünmez” olursunuz. Yıllarca da öyle olmuş zaten. Bizleri sadece isyan, firar, yangın veya olumsuz olaylarla hatırlayanlar, bugün bizi birlik olabilmemiz, medyaya toplu olarak tepki verebilme kabiliyetimiz, iyi eğitimli olmamız gibi birçok olumlu özelliğimizle anmaya başladılar. Bu süreç içinde, yıpranma alabilmek için yoğun çaba sarf eden yüzlerce kurum arasından sadece bize verilen bu “yıpranma hakkı”, boşverin sosyal ve mali getirisini; yaptığımız görev, içinde bulunduğumuz risk ve mesleğin itibarı açısından bizlerin artık “görünür” olduğunu göstermiştir. Bugün medyada sağlıkçılar başta olmak üzere adliye çalışanları ve diğer görevlilerin “Biz de cezaevi çalışanları gibi yıpranma istiyoruz” şeklindeki söylemleri önemli bir kazanım elde ettiğimizi ortaya koyan bir göstergedir.

Fiili hizmet zammı konusundaki en önemli gelişme 2006 yılındaki bir yasa taslağına girmesiyle başladı. Ancak olmadı. Anayasa mahkemesi iptal etti. 2008 yılında ise, Derneğin kuruluş aşamasına denk gelen bir zamanda, yönetim kurulunun mecliste ve çeşitli bakanlıklarda yürütülen lobi çalışmaları, kendini ifade etme çabaları ve Genel Müdürlüğümüzün desteğiyle bin bir güçlükle dahil edildiği torba yasa, dönemin Cumhurbaşkanı tarafından veto edildi. Bu tarihten itibaren yoğun bir mücadele başladı. Yazılı ve sözlü medyada demeçler, televizyon programları, basın açıklamaları; bunun yanında dergiler, sosyal medya ve parlamentoda yapılan girişimler hız kesmeden devam etti. Personelin ülke çapında sesi, niyeti ve beklentileri kamuoyuna aksettirilmeye çalışıldı. Bu konuda birçok kez muhalefetin yasa teklifi vermesi sağlandı, meclis tutanaklarına sorunlarımız, beklentilerimiz kazındı. Güvenlik yasa tasarısı, her ne kadar içimize sinmeyen birçok sıkıntılı düzenlemeyi içeriyor olsa da özlük hakları ve mali haklar açısından parlamentonun ve tüm kamuoyunun üzerinde uzlaştığı bir içeriğe sahipti ama o da bürokratik engellere takıldı, yani yine olmadı.

Ülke tarihine kara bir leke olarak kazınan 15 Temmuz ve sonrası yaşanan gündem, ceza infaz kurumlarını da önemli oranda etkilemişti. Tarihte eşine az rastlanır bir hainlikten dolayı şüpheli olarak gelen elli binden fazla kişinin kurumlara yerleştirilmesi, bir o kadar adli hükümlünün sevk ve tahliye edilmesi gerekmişti. Tüm bu sirkülâsyonun, bazı felaket tellallarına rağmen hem kısa bir süre içinde hem de neredeyse hatasız olarak gerçekleşmiş olması hem ülke yönetimini hem de amirlerimizi oldukça memnun etti. Bu süreçte Bakanlığımızca; önceki yıl kadük kalan dış güvenlik yasasında verilmesi öngörülen sosyal ve mali haklarla ilgili düzenlemeler içeren yeni çalışmalar yapılarak gerekli girişimlerde bulunuldu. Dernek olarak da biz bu sürecin hem destekçisi hem de takipçisi olduk. Tüm girişimleri günü gününe camiaya iletmeye çalıştık. Personele yönelik norm kadrolara göre atama sistemiyle ivmelenen iyileştirme çalışmaları, fiili hizmet zammının da verilmesiyle büyük atak yaptı. Bundan sonraki süreçte diğer mali ve sosyal haklar için çalışmaların devam edeceğine inanıyorum.

Fiili hizmet zammı, maddi getirisinden ziyade manevi bir ödül, alın teriyle kazanılmış bir prestijin göstergesidir. Bu hak; ceza infaz kurumu çalışanlarının, gerek yasa koyucu gerekse kamuoyu nezdinde önemini, vazgeçilemez oluşunu, korunmasını ve geliştirilmesini önemseyen bir iradeyi ortaya koyan bir belge niteliğindedir. Çalışanlarımızın yüreğindeki “üvey evlatlık” algısını sona erdirecek adımların en önemlisidir. Bu noktada yıpranmayı, çalışma süresi içinde herhangi bir mali haktan yoksun bir düzenlemeye indirgemek ve küçümsemek, yarım asırdır bu günü bekleyen emektar meslektaşlarımıza, bu günü bizler için zafer olarak niteleyen emeklilerimize ve bu hakkın kazanılması için emek harcayan tüm insanlara hakaretten başka bir şey değildir. Açıkça belirtiyorum ki bu büyük bir başarı ve önemli bir adımdır. Ve yine, düz bir mantıktan yola çıkarak, açıkça söylüyorum ki böyle önemli bir başarıyı ve iyi niyeti –en azından sözlerinizle, yorumlarınızla ve mesleki motivasyonunuzla- destekleyip, ödüllendirmiyorsanız; o zaman siz muhtemelen başarısızlığı, ataleti ve sefaleti destekliyor ve ödüllendiriyorsunuz demektir. Özellikle de tüm dünyanın gözü önünde bir seyirlik alan durumundaki sosyal medya üzerinde paylaşımlarda bulunurken ve yorumlar yaparken bunu göz önünde tutmanızı tavsiye ediyorum.

Ceza infaz kurumu çalışanları tarihinde yeni bir milat niteliğinde olan bu çalışmada emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür eder, bundan sonraki çalışmalarında başarılarının devamını dileriz.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!