YAZAR'IN DİĞER YAZILARI

Makale Kategorileri

KİM YIPRANDI, KİM YIPRANMADI?

MUTLU EŞER
CİPDER YAZILARI - 15 Şubat 2016 Pazartesi - 15:47:29  - Bu makale 1757 kere okundu.
MUTLU EŞER
mutlueser@windowslive.com.

Ülkemizde yıpranma olarak bilinen ve kanun ile belirtilmiş bir takım iş kollarına verilen hak 5510 sayılı kanun içerisinde diğer adı ile fiili hizmet zammı olarak geçmektedir.

Fiili hizmet zammı olarak da adlandırılan “Yıpranma payı” bazı meslek gruplarına getirilen bir ayrıcalıktır. Asker, polis, sağlık çalışanları gibi meslek gruplarında çalışanların işleri dolayısıyla hastalık ve ölüm riski fazla olduğundan, çalıştıkları her yıl için erken emeklilik avantajı sunmak üzere ilave gün verilir.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40 ıncı maddesine dayanılarak hazırlanmış olan FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI UYGULAMASININ USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK'in 5. Maddesinde fiili hizmet zammı uygulanacak meslek grupları ve zam olarak eklenecek gün sayılarını gösterir tablo bulunmaktadır.

Belirtilen tabloda 18 ayrı meslek grubu olmakla beraber, en fazla yıpranma payı olan meslek gurubunun yer altında çalışan maden işçileri olduğu görülmektedir. 2014 yılından önce 15 meslek gurubu yıpranma hakkı alırken, 01.10.2014 tarihinde 3 meslek grubu daha eklenerek bu sayı 18'e çıkmıştır. Eklenen meslek grupları; basın ve gazetecilik mesleğini icra edenler, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu çalışanları ve TBMM’de görevli yasama organı mensupları ile dışarıdan atanan bakanlar olarak belirtilmiştir.

Herkesin bildiği üzere; her mesleğin kendisine göre zor, tehlikeli ve yıpratıcı yanları vardır. Listede belirtilen meslek grupları da tabi ki çalışanını biraz daha fazla yıpratan cinstendir.

Öncelikle her meslek gurubuna saygımız olduğunu belirtmek isteriz, ancak ceza infaz kurumlarında çalışan personelin bu listede olmayıp haksızlığa uğraması nedeniyle bir karşılaştırma yapmadan da geçemeyeceğim. Özellikle 2014 yılında eklenen meslek grupları çalışanları kadarda mı ceza infaz kurumu personeli yıpranmamaktadır? Üzülerek belirtmek isteriz ki; kutsal bir mesleği olan askerin, polisin 3 gün gözaltında tuttuğu katili, hırsızı, tecavüzcüsü ile ceza infaz kurumları personeli yıllarca aynı çatı altında kalmakta, her gün koğuşlara girip sayım almakta, onların her olayında karşılarına dikilmektedir.

Ceza infaz kurumları yönetici ve personeli olan müdür, 2. Müdür, idare memuru, başmemur, memur, katip, teknisyen, doktor, psikolog, öğretmen, sağlık memuru, ambar memuru, şoför vs. hepsi ama hepsi işyerine girerken duyarlı kapıdan geçer ve mesai arkadaşı tarafından el ile aranır. Siz hiçbir meslek grubunda personelin kendi iş yerine girerken arandığını gördünüz mü? Ya da daha somut bir örnek vereyim, bir polis müdürünün makamına girerken duyarlı kapıdan geçip, memuru tarafından üst aramasından geçtiğine şahit oldunuz mu?

Bırakın ceza infaz kurumu personelinin içeride tutuklu veya mahkum tarafından saldırıya ve hakarete uğramasını, yaralanmasını hatta öldürülmesini görevi başına gitmesi için duyarlı kapıdan geçip aranması dahi manevi olarak yıprandığını gösterir.

İtfaiye memurlarına yıpranma hakkı verilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kutsal bir meslektir. Ancak son bir yılda kaç itfaiyeci saldırıya uğramış veya kaç tanesi olayda yaralanmış. Bir de Ceza ve Tevkifevlerinden istatislik alalım; acaba son 1 yılda kaç personelimize saldırı olmuş, kaçı ölmüş, kaçı yaralanmış ve en basitinden kaç tanesi hakarete ve tehdide maruz kalmış.

Ceza İnfaz Kurumu çalışanlarının işini güllük gülüstanlık görüp yıpranma hakkı vermemek Anayasamıza karşı aykırılık teşkil etmekte ve personelin çalışma azmini kırmaktadır. Kurumda bir olay olduğu zaman 1. Müdüründen tutundan o vardiyada çalışan tüm personel hakim karşısında yargılanmakta ve bazen de ceza almaktadır. Şayet bizim personelimiz öldürülüyorsa, yaralanıyorsa, hakarete maruz kalıp bir de üstüne üstlük ‘’sen zor kullanma yetkini aştın’’ deyip ceza alıyorsa kimse kusura bakmasın bizim personelimiz çoktan yıpranmış.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
 Toplam (1) adet yorum var.

Kenan Kurt 1 ay 23 gün önce
Ellerinize sağlık, çok güzel bir konuya değinmişsiniz.