YAZAR'IN DİĞER YAZILARI

Makale Kategorileri

HAK VE ADALET PEŞİNDE

Cem Alemdar Albayrak
CİPDER YAZILARI - 26 Şubat 2017 Pazar - 17:31:13  - Bu makale 978 kere okundu.
Cem Alemdar Albayrak
alemdar61_@hotmail.comYıllardır ötelenen özlük hakları konusunda hak ve adalet peşinde koşarken görevleri esnasında da hak ve adalet peşinde koşuyorlar.

Daha önce birçok yazımızda, özellikle vardiyalı çalışılan meslek gruplarında karşılaşılan sağlık sorunlarını dile getirmiştik. Uzun süre gece vardiyasında çalışan kişilerde stresten kaynaklı kalp ve damar rahatsızlıkları, romatizma, siyatik, uyku bozuklukları gibi çok sayıda hastalığın görüldüğü çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2004 yılında başlatılan ve 2010 yılında tamamlanan bir akademik araştırmada, polisin gece saat 22.00 ile 03.00 arasında uyumadığı için; bu saatle salgılandığı belirtilen, sindirim sistemine destek sağladığı, kanser semptomlarını iyileştirdiği, tümör gelişimini engellediği, vücut ısısını dengelediği, uyuma düzenini ayarladığı, kalp-kan dolaşımı işleyişini düzenlediği, kemiği koruduğu, bağışıklık sistemine doğrudan etki ettiği, bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda terapik etki yaptığı, yaşlanmayı geciktirici etkisi olduğu ve migrene karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen "melatonin" hormonunu salgılamadığı ortaya konuldu.

Bu bağlamda, bu tür problemlerin sadece polise has olmadığı, gece saat 22.00 ile 03.00 arasında uykusuz kalarak çalışan bu meslek gruplarıyla birlikte infaz ve koruma memurlarının sağlıklarının da tehdit altında olduğu bir gerçektir.

Tabi infaz ve koruma memurlarının sadece çalışma saatlerinden kaynaklı problemleri yok. Mali ve sosyal haklar yönünden yaşanan sorunlar, yönetsel sorunlar, olumsuz kültürden kaynaklı sorunlar ve toplumsal imaj vb. birçok sorunla yaşamaya devam ediyoruz. Ama son dönemde bunların birçok platformda bizden birileri tarafından dile getiriliyor olması ve medyada, meclis kulislerinde ve çeşitli toplum kesimlerinde bu sorunların farkına varan kişilerin sayısının hızla artması çözüm anlamında olumlu bir izlenim vermekte. Bu konuda şöyle bir tablo çizmek istiyorum. Bir işin ortaya konması için bir arz-talep söz konusu olmalı. İşin gerekli olduğu ortaya konmalı, ilgililer inandırılmalı (Bugüne kadar çözüm konusunda yapılamayan en önemli şey işte bu. Kamuoyu ve yetkililer bizim yaşadığımız sorunlardan bihaberdi. Meclis tutanaklarından, çeşitli gazete haberlerinden ve birçok yazarın köşelerinden hareketle, son dönemde bu konuda önemli adımlar atıldığını düşünüyorum).

Talep iletildikten sonra da bunu başarabilecek teknik donanım, alet, edevat yani alt yapı gerekir. Bunlar da yetmez, bu işi yapmak için gerekli irade ve karar gerekir. Tüm bunlar sağlandığında işin yapılması konusundaki talep arza dönüşebilir. Bugüne kadar birçok meslektaşımızdan, “Ben otuz yıldır bekliyorum, bir şey olacağı yok” serzenişini duyduk. Ama yine tekrarlıyorum, uygun şartlar sağlanmadığı sürece ürün çıkması mümkün değil. Bugün artık bunların çoğunun mümkün olduğu görülüyor. Sorunlarımızın farkında bir Meclis, Bakanlık ve kamuoyu var. Ülkede mali yönden bir güç ve yapabilme gücü de mevcut. Bunların gerçekleşmesi konusunda sık sık ümit verici söylemlerle de karşılaşmamız bu konuda beklentilerimizi artırıyor.

‘Müdahale Programları İçin Yaygınlaştırma Eğitimi’ açılış töreninde; "Net bir şekilde ifade etmek isterim ki CİK çalışan personelimizin hepsi büyük bir özveri ve fedakarlıkla görevlerini yerine getiriyorlar. Belki medya, belki toplum burada çalışma yapanların, yaptıkları fedakarlığın, yaptıkları büyük vazifenin ve yaptıkları iyi şeylerin yeterince farkında olmayabilirler. Ama biz Bakanlık olarak sizlerin ne kadar büyük bir iş yaptığınızın farkındayız. O nedenle önümüzdeki dönemde CİK ilgili yeni bir yasal düzenlemeyi Bakanlar Kurulu’na oradan da TBMM’ne sevk etmeyi planlıyoruz" şeklinde konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bu açıklamaları her şeye rağmen ümit verici…

"Yıllardır ötelenen hakları konusunda hak ve adalet peşinde koşarken görevleri esnasında da hak ve adaleti elden bırakmayan  cezaevi çalışanları, yaptıkları görevin kamu düzeni ve Devletin bekası açısından sahip olduğu önemin farkında olarak özveriyle mesaisine devam ederken, Hak ve Adalet kapsamında düşünülen özlük hakları ve mali düzenlemeleri içine alan yasa tasarısını da beklemeye devam ediyor."

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Etiketler; hak, adalet, cem, alemdar, albayrak,