YAZAR'IN DİĞER YAZILARI

Makale Kategorileri

DURAN ZAMANI İŞLER HALE GETİRMEK

Cem Alemdar Albayrak
CİPDER YAZILARI - 31 Ocak 2016 Pazar - 20:42:36  - Bu makale 571 kere okundu.
Cem Alemdar Albayrak
alemdar61_@hotmail.comCem Alemdar Albayrak’ın ” Duran Zamanı İşler Hale Getirmek” başlıklı yeni yazısı
 Yazılarımın neredeyse tamamının konusunu ceza infaz kurumu personelinin sorunlarını oluşturur. Bununla birlikte bütün meslektaşlarımın haber bazında basına açılan ilk kapısıdır Duyarlı kapı. Bu kapı dertli meslektaşlarımıza sonuna kadar açıktır.

Çalıştığımız ortamın niteliği, medyanın ve toplumumuzun bizlere bakışı bizi de olumsuz etkiliyor olacak ki birbirimize olan bakışımız bile hep sıkıntı. Aslında sorunlarımız ortak ama bu sıkıntıları çözmek için nedense bir adım ilerleyemiyoruz? Neden bütün personel ortak amaçlar etrafında kenetlenmez? Biz böyle bölük pörçük hareket ettiğimiz sürece, gelecek günler çok daha acılı ve sancılı geçecektir. Çünkü ceza infaz personeli her zaman kendi içine kapanıyor, bir yerde takılıyor kalıyor. Birlik ve beraberlik içinde kenetlenemiyor. Şayet böyle devam edilirse kıyamete kadar da durumumuzda bir değişiklik olmayacak.

Bana göre harekette birlik olamamamızın sebepleri belli. Sorunlarla ilgili o kadar çok kafa yoruluyor ki, atılması gereken adımlar geri planda kalıyor. Yani çok düşünüyor ama bir türlü harekete geçemiyoruz. Düşüncelerimizi, fikirlerimizi karamsarlığa boğulmadan, ümitsizliğe düşmeden ele almalı ve hayata geçirilmesi mümkün, uygulanabilir ve ayakları yer basan eylem planlarıyla birlikte değerlendirmeliyiz.

Ceza infaz personelinin birlik ve beraberlik sorunun çözümü için atılması gereken adımlar nelerdir? Önce bunun üzerinde durulması lazım. Elbette ki eklenmesi gerekenler olacaktır ama bana göre başlangıçta aşağıdaki adımlar atılmadan bir şey değişmeyecektir:

1-En başta, her katmanda herkes birbirine olan olumsuz bakışını değiştirmeli, ön yargılarından kurtulmalı, karşılıklı güven ortamları tesis edilmeli.

2-Kurumsal ve kişisel iletişim kanallarının her daim açık olmasına yönelik çalışmalar yapılmalı.

3-Birlik ve beraberlik adına hareket etme adına ortaya çıkan meslektaşlarız, bulundukları kurumda, kampüste veya ortamda kendilerini kabul ettiren sağduyulu aklıselim ve sevilen sayılan kişilerden olmalı.

4- Sosyal medyanın ve tabii internetin bu yüzyılın toplumuna yön veren, onları etki altında bırakan en etkili silah olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu birlik ve beraber hareket etme alanında kullanmada yeni yöntemler belirlenmeli.

Ceza infaz personelinin sıkıntı ve sorunlarının çözülmeyişi bu bulunduğu durumu, herkes kendince düşünüp sorgulamalıdır. Birlik ve beraberlik adına ortaya çıkanların yaptığı işler, yürüttüğü faaliyetler ne adına yapılmaktadır. Egoları tatmin etme mi adına mı hareket ediyorlar yoksa bir menfaatleri var? Öncelikle herkesin kendi muhasebesini yapması lazım. Küçük hesaplar yapmadan, vicdanın sesine dinleyerek, yanlışı doğruyu objektif olarak değerlendirerek doğru yerde durmalı, doğru kararlar vermeliyiz.

Konumumuzda yıllardır değişiklik yok. Ortak akılla hareket edemiyoruz. Adeta akıl tutulması yaşıyoruz. Yerimizde sayıyoruz, durmadan patinaj yapıp duruyoruz. İdris Hocamızın deyişiyle hep amatör ligdeyiz. Ceza infaz personeli için adeta yıllardır zaman durdu saat çalışmıyor.

Babamın dayısı, amcalarım ve rahmetli babam saat ustasıydı. Yıllarca saat tamirhanesinde büyük bir sabırla saatler için duran zamanı işler hale getirdi. Zemberekli saatlerin çarklarının küçücük bir dişlisinde sorun varsa o saat doğru çalışmaz. O çark yüzünden saati çöpe atmak da çözüm değildir. Başarı, kırık çarkı onararak saati işler hale getirmektir.

Hepimiz mesleki dayanışmanın sağlanması, birlik ve beraberliğin hızlı bir şekilde tesis edilmesi için gayret göstermeli, bunu yaparken adalet ve hakkaniyetten şaşmadan hareket etmeliyiz. Böyle bir hareketi sadece belli bir kesimin üzerine yıkılamaz, her birey üzerine düşeni yapmalıdır. 8 Ocak 2016 itibariyle ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde toplam 51.098 personel görev yapmaktadır. Bu güne kadar her birey üzerine düşeni yapsaydı şimdi çok daha ilerde olurduk.

Bu yazıyı yazarken Burhaniye ceza infaz kurumunda yaşanan üzücü bir haber aldım. Bir meslektaşımıza görevi esnasında jiletli saldırıya uğradığını öğrendim. Hayati tehlikesi yok ama olabilirdi, ya şah damarına denk gelseydi ne olacaktı. Ardından bir başmemurumuzun sabah işe giderken silahlı saldırıya uğradığı haberi geldi. Durumunun ağır olduğunu öğrendim. Üzüntüm kat be kat arttı.

Bu acıları yaşayanlar, bu teşkilatın içinde olanlar bilir. Ne yazılı basın, ne görsel basın, ne insan hakları örgütleri, bunları ne yazar ne de incelerler. Çünkü bu haberler onların işine yarar malzeme değil!

Yaralı arkadaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi iletirken, bu hain saldırıları gerçekleştirenlerin en ağır bir şekilde cezalandırılması ümidiyle, tüm meslektaşlarıma kazasız, belasız günler diliyorum.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!