YAZAR'IN DİĞER YAZILARI

Makale Kategorileri

DERDİNİ MARKO PAŞAYA ANLAT!

Cem Alemdar Albayrak
CİPDER YAZILARI - 18 Kasım 2015 Çarşamba - 21:57:23  - Bu makale 655 kere okundu.
Cem Alemdar Albayrak
alemdar61_@hotmail.comSon viraj

Ceza ve Tevkifevlerinin kuruluşundan bu zamana kadar yaklaşık 90 yıl geçti. Bu zaman zarfında ceza infaz kurumlarında ve haliyle de ceza infaz kurumu çalışanlarında çok büyük değişimler yaşandı. Bu dinamik süreçte çeşitli sorunlarla karşılaşıldı. Bu sorunların bazıları çözüldü, bazıları çözüm aşamasında ama bazı sorunlar var ki bunların çözümünde bir türlü yol alınamıyor. Hal böyle olunca meslektaşlarımız dertli mi dertli... Bu dertler yıllardır devam ediyor.Bizim bu durumumuza uyan durumlar için kullanılan ünlü bir lâf vardır: “Derdini Marko Paşa’ya anlat!”

Kimdir bu Marko Paşa? Asıl adı Marko Apostolidis’tir. Rum kökenlidir. 1824 yılında doğmuş, 1861'de Sultan Abdülaziz'in hekimbaşılığına getirilmiş. Kırımlı Aziz Bey'le birlikte Hilâl-i Ahmer Cemiyeti'nin (Türkiye Kızılay Derneği) kurulmasında katkıda bulunmuş. 64 yıl yaşamış ve 1888 yılında ölmüştür. Kendisi Osmanlı’nın en ünlü paşalardan biri olmuştur.

“Olmayacak duaya âmin” demek gibi çözülmesi istenmeyen veya çözülemeyeceği bilindiği için baştan savılmak istenen durumlarda kullanılan “Git derdini Marko Paşa’ya anlat” sözü de zaman içinde kendisi gibi çok ünlü olmuş. “Yaa, öyle mi?” “Vah vah!” “Yazık!” gibi kısa sözler kullanarak başını sallar, dikkatle notlar alır, fakat hiçbir sorunu çözmediği halde onlara manevi huzur ve rahatlık vermeye de özen gösterirmiş. Bu yüzden halk arasında “Git derdini Makro Paşa’ya anlat!” sözü çok yaygın bir deyim haline gelmiştir. Yani dertlerini çözmemesine rağmen, umutsuz kişiler hep Marko Paşa’ya sığınmıştır.

Bizler de dertlerimizi yıllardır çeşitli platformlarda anlatırız. Ancak bugün geriye dönüp baktığımızda anlıyoruz ki bizler Marko Paşa’nın taktiği ile dinlenmişiz. “Yaa, öyle mi?” “Vah vah!” “Yazık!” "Alt komisyon da" "Üst komisyonda " "Mecliste" " Cumhurbaşkanı veto etti"  tekrar alt komisyon tekrar üst komisyon, meclis ve seçimler diyerek ümitle bu zamana kadar geldik.

Meslektaşlarımızda yıllardır yaşananlardan dolayı büyük bir hayal kırıklığı var. Umutlar kırılıyor. Haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlar. Kısaca dertliler.

En büyük dertleri, özlük hakları, sosyal haklar, fiili hizmet süresi zammı (yıpranma), maaşlarda iyileştirme… Diğer birçok kurum çalışanına yapılan iyileştirmeler, ülke olarak yapılan büyük yatırımlar, reformlar göz önüne alındığında bizlerin istediği iyileştirmelerin maliyeti deyim yerindeyse devede kulak kalıyor. Ancak ceza infaz kurumlarının toplumsal önemi ve ülkenin imajına sağladığı katkı gözden kaçırılıyor olsa gerek, fayda-maliyet hesabında yetkililerin ihmali olduğunu düşünüyorum.

Ekim ayında Ankara Eğitim Merkezinde düzenlene ve üç gün süren çalıştayda düşünce ve fikirlerimizi dile getirdik. Arkadaşlarımızın da fikirlerini dinlendi, son gün rapor haline getirilerek ilgili yerlere sunuldu. Çalıştaya katılan arkadaşlarımızla birlikte Genel Müdürümüze de bir ziyarette bulunduk. İki saat boyunca kendisi bizleri dinledi ve notlar tuttu. Genel Müdürümüzün bize söylediği şu söz bizi çok etkiledi: “sorunların üstesinden ancak meseleleri dert edinecek dertli insanlar gelir”.

Bizler yıllardır var gücümüzle çözülmesi için sorunlarımızın üstüne üstüne gidiyoruz. Anladığım kadarıyla Genel Müdürlüğümüz de elinden geleni yapıyor. Bununla birlikte Adalet Bakanımız Sayın Kenan İPEK Facebook sayfasından 30 Ekim 2015 tarihinde yaptığı paylaşımda;

“Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüz Personelinin merakla beklediği "Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı" Yeni dönemde tekrar TBMM gündemine getirilecektir” yazdı. Genel Müdürlüğümüzün birçok kademesinde görev alan, Müsteşarlık ve Adalet Bakanlığı görevlerini başarıyla yürüten Sayın Kenan İpek bizleri çok iyi tanıyan, dertlerimizi bilen bir yöneticidir. Personel arkadaşlarımızın da kendisine karşı yüksek bir inancı vardır. İnşallah bu sefer başarılır, zira sanırım bu sefer derdimizi Marko Paşa’ya anlatmadık gibi gözüküyor.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Etiketler; albayrak, ,