YAZAR'IN DİĞER YAZILARI

Makale Kategorileri

CİPDER BANA NE YAPTI?

MUTLU EŞER
CİPDER YAZILARI - 02 Temmuz 2015 Perşembe - 10:49:43  - Bu makale 1307 kere okundu.
MUTLU EŞER
mutlueser@windowslive.comBu soruyu bir kez daha düşünmenizi istiyorum.

Personel;’’Cipder bana ne yaptı ki?’’

Dernek yöneticisi; ‘’ne yapmasını isterdin ki?’’

Personel;’’ıııı, şey, işte, şöyle, böyle...’’

Devamında büyük bir sessizlik, sonra dernek yönetimden bir isim, başlar anlatmaya...

Sayın üyelerimiz bilmiyorum üzerime düşen bir görev midir ama bu yazıyı yazmayı çok istedim. Belki biraz eleştiri belki de biraz sitem olacak yazımızda, kimseyi kırmak gibi bir amacımız yok, yegâne amacımız üyelerimizin bilgilendirilmesidir.

İki yıldan fazla süredir derneğin hukuki danışmanlığını yapmaktayım, genelde haftanın 2-3 günü dernek merkezinde çalışmalarımızı sürdürürüz, ayrıca dernek faaliyetlerinin ve kurum ziyaretlerinin tamamına katıldım. Bu toplantılarda ve dernek üyesi olan olmayan personel ile görüşmelerimizde genelde yukarıda belirtmiş olduğum soru ile karşılaşmaktayım. Aslında bu soru ile karşılaştığımda da moralim bozulmuyor değil.

Eksik olmasınlar, cezaevlerine gittiğimiz zaman üyemiz olsun olmasın tüm personel bizi çok güzel karşılamakta ve misafir etmektedirler. Çaylarımızı yudumlayıp, personel sorunları, derneğin faaliyetleri, yaptıkları, yapacakları gibi hususları konuşurken hafiften ön yargılı ve sanki surat ifadesinden ''bu adamlar buraya niye gelmiş ki'' şeklinde bir düşüncesi olan personel kapıdan girer, yarım bir ağızla hoş geldiniz der, 3-5 dakika sohbeti dinledikten sonra, ee Avukat bey ''Cipder bana ne yaptı ki'' diye sorar, ancak ses tonu çok serttir. Cipder'in üyesi misiniz diye sorduğumda da hayır cevabını alırız. Güler misin ağlar mısın? Sen üyesi olmadığın bir derneğin sana ne yapmasını beklersin! Bu dernek bir amme kuruluşu değil, adı üstünde yardımlaşma ve dayanışma derneği, yani üyeleri arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlar. “Sen üyesi olmadığın bir topluluktan nasıl faydalanmayı düşünürsün demek elbette isterim” ancak ortam iyice gerilir diye dernek faaliyetlerini anlatmaya devam ederim.

Bazen de yine yukarıda bahsettiğimiz gibi bir ortam yine aynı düşüncede bir personelimiz, ben CİPDER'in kuruluşunda üye idim, ancak geçmiş zamanda istifa ettim'' der. Niye diye sorduğumuzda ''dernek başkanı şöyle yapmış, yöneticisi böyle yapmış, şurada bizim verdiğimiz aidatlarla şöyle yapılmış böyle yapılmış'' şeklinde asılsız ifadeler. Bunları nereden duyduğunu sorduğumuzda ''ben falandan duydum, o da filandan duymuş!” Duydun ama sen her duyduğuna inanıyor musun, bunu hiç araştırdın mı, dernek merkezini hiç arayıp ''kardeşim siz ne yaptınız'' diye sordun mu?

İşte en büyük ihmalimiz ve hatamız budur; her denilene inanmak. Ama nedense; CİPDER' in yardım ettiği bir üye, “CİPDER bana yardım etti” dediği zaman inanılmaz veya yapılan yardım küçük görülür. Görevi ile ilgili hakkında ceza davası açılan üyeye hukuki yardım yapıldığı zaman bu hukuki yardımı kimse ciddiye almaz. CİPDER üyelerinin haklarını korumak için TBMM' nin kapısını aşındırır, meclis kayıtları defalarca CİPDER’den söz eder, bu çabayı kimse önemsemez. Vefat eden bir üyemizin geride kalan ailesi bize emanet olarak görülür ve hukuki tüm hakları tarafımızca takip edilir, maddi ve manevi destek verilir ama bazı şahıslar bunun arkasında bile kötü niyet ararlar. Kısıtlı bütçe imkânları dâhilinde eğitim yardımı yapılır, azımsanır. Dernek olarak eleştiriye her zaman açığız, ancak yapılanlar eleştiri sınırını aşmakta, hakaret boyutlarına ulaşmaktadır. O kadar çirkin yalanlar, iftiralar ortaya atılmaktadır ki bunları duyan ve bu sebeple derneğe ön yargılı olan personele bazen de hak vermiyor değilim.

Her zaman belirttiğim gibi dernekçilik bir gönül işidir. Dernek bir ticari şirket değil, dernek bir şans oyunu değil, dernek borsada bir kağıt değildir. Yani derneğe verdiği aidat miktarının karşılığını mutlaka bir an önce almak gibi bir düşüncesi olan üye var ise, bu işten kendisine fayda gelmeyeceği gibi diğer üyelere de fayda gelmez. Dernek soyut bir varlıktır, bir tüzel kişiliktir. Beraber çalıştığınız mesai arkadaşınız görevi başında iken yaralandığında dernek bana maddi yardım yaptı dediği zaman, bilin ki; bu yardımı siz yaptınız, sizin vermiş olduğunuz 5 TL, arkadaşınıza 2.000,00 TL olarak geri dönmüştür. Sizce hangi ticarette bu kadar kar vardır. Engelli bir üye çocuğuna tekerlekli sandalyenin dernek tarafından gönderildiği zaman, o çocuğun Allah razı olsun demesi başka hangi şekilde kazanılır.

Dernek üyesi aylık 5 TL aidat vermektedir. Belki klasik bir karşılaştırma ama yarım paket sigara parasından daha da az. Şimdi derneğin size ne yapmasını istersiniz saygı değer üyeler; dernek sizin kredi kartı borcunuzu ödeyemez, dernek size borç vermez, dernek eşi ile arası bozuk olan üyesine boşanması için avukat tayin etmez, dernek kimse için bakanlığa torpil yapılmasını da talep etmez.

Dernek; hayatını kaybeden üyemizin ailesine hiç olmazsa maaş bağlanana kadar iaşelerini sağlayacak maddi yardım yapar; bir kaza sonucu vefat eden şahsın üyemizin birinci derece yakını olması halinde üyemize maddi yardım yapar; sağlık sorunları olan üyemize ve yakınlarına, engelli üye çocuğuna medikal cihaz yardımı yapar; beklenmedik bir anda trafik kazası geçiren, evi yanan ve diğer doğal afetler ile karşı karşıya kalan üyeye yardım eder; görevi ile alakalı hukuki bir sorun ile karşı karşıya kalan üyeye hukuki destek verir veya avukatı için belli bir ücret öder; yardım kampanyaları düzenleyerek sosyal sorumlulukları yerine getirir, belli zamanlar üye çocuklarına eğitim yardımı yapar, üyelerinin sportif faaliyetlerini destekler, üyelerin mutlu günlerine iştirak eder, kötü günlerinde en azından üyelerin yanlarında bulunur. Yayın organları yoluyla sizleri kamuoyuna doğru olarak tanıtmaya çalışır. Basın açıklamaları yaparak çeşitli olaylar karşısında sizlerin hassasiyetlerinizi, beklentilerinizi, görüşlerinizi dile getirir.

Evet, yaptıklarımız ve yapmadıklarımız bunlardan ibarettir. Şimdi takdir tamamen siz okurlarımızda, şimdi isterseniz bir kez daha düşünün CİPDER size ne yaptı sorusunu.

Özellikle kulaktan duyma bir takım yıpratma amacı ile ortaya atılmış iftiraları ciddiye almayın, sizden tek ricamız aklınızı karıştıran bir husus olduğunda dernek merkezimiz ile irtibat kurun ve bir açıklama isteyin, inanın ki açıklamadan sonra neyin ne olduğunu bizzat kendiniz tespit edeceksiniz.

Sağlıklı ve mutlu günler diler, saygılar sunarım…

Dernek Hukuk Danışmanı

Av. Mutlu EŞER

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!