YAZAR'IN DİĞER YAZILARI

Makale Kategorileri

BEKLEDİKLERİMİZ VE YAPTIKLARIMIZ

İSMAİL GÜL
CİPDER YAZILARI - 14 Kasım 2017 Salı - 12:21:30  - Bu makale 43 kere okundu.
İSMAİL GÜL
ismail.gul@adalet.gov.trÇalışanlarımızın hakları konusunda yapılan her girişim bir temel olarak değerlendirilmeli, sürekli olarak onun üzerine birikim yapılmalıdır.

Değerli Meslektaşlarım,

Günlük yaşamda sık kullanılan bir söz vardır: “Her şeyi Devletten bekleme…” Zaman zaman hepimiz kullanırız bu tabiri. Devletlerin kamusal girişimcilik anlamında küçüldüğü, özel teşebbüslere verilen önemin arttığı ve sivil toplum kavramının yeni yeni anlam kazandığı günümüzde birçok alanda insanlar her şeyi devletten beklememeyi öğrenir oldular.

Burada bir şeyi iyi anlamak gerek. Şöyle ki, devlet denilen kavram soyut bir kavramdır. Devlet, içinde çeşitli bürokratik yapıları barındıran ve nihayetinde insan eliyle somut icraatlar yapan bir sistemin adıdır. Bu sistem, toplumda bir şeylerin yolunda gitmesi için birbirini uyaran, etkileşim sağlayan, harekete geçiren insanlardan oluşur. Bu sistemin bir şeyleri değiştirmek veya oluşturmak üzere harekete geçmesi için de bir sorunu, bir gerekliliği fark etmesi gerek. Karmaşıklaştıkça, büyüdükçe hantallaşan ve ulaşılması güçleşen devlet sistemlerinde sivil toplum çalışmaları ve kamuoyu baskısı, sorunların fark edilmesi ve çözülmesi için çok önemli iticiler olarak rol oynar.

Devleti oluşturan bürokratik yapı içinde birileri birilerini görür, dinler, ikna olur; onlar da birilerini ikna eder ve bu ikna çalışması “değişimle” son bulur. Çok basit bir şekilde ifade etmiş olsam da bu böyledir özetle. Biz ne zaman ki birilerini kendi durumuz hakkında ikna ettik işte o zaman kazanımlar elde etmeye başladık. 33 yıl önce gardiyan unvanı yerine daha çağdaş bir yol açmak niyetiyle infaz ve koruma unvanı verildi, daha sonra hizmet sınıfı yardımcı hizmetler yerine genel idare hizmetleri olarak değiştirildi. Tabi bunların değişmesinde etkin güç direkt olarak biz değildik. O günlerde, cezaevlerinde yaşanan muhtemel sorunların ülke gündemini olumsuz etkileyebileceği, hatta kriz oluşturabileceği; yaşanan olumsuzlukların Avrupa Birliği yolunda engel teşkil edebileceği iyi bir şekilde anlaşılmıştı. Yani o günlerde yapılan reformlar aslında personeli ödüllendirmek için veya onlara karşı minnet duygularıyla yapılan reformlar falan değildi. İnternet ve onun aracılığıyla büyük bir güç durumuna gelen medya dünyayı küçük bir köye çevirirken, bir yerde olup biten bir şey aynı anda herkesçe görülebilirken, kimse o günün kanayan yarası olan cezaevlerinde sorun istemiyordu. Ama bugün durum farklı...

Bugün personel ile devlet arasında eskiden olduğu gibi uçurumlar yok. İletişim ağlarının güçlü olması bir yana bürokratlarla hatta parlamenterlerle görüşmek, sorunları ilk elden anlatmak eskisi gibi zor değil. Niyet iyi, gayret var. Bugün kamu kurumlarının birbirleriyle mükemmel uyumu için maksimum iradeyi savunan bir çatı ve “Ben çalışanlarımdan azami gayreti beklerken, onlar için elimden geleni yapmadan duramam”  diyen bir Genel Müdürümüz var. Bugün bizim için yapılanlar, gerçekten bizim için yapılıyor. İnsanı yaşatmadan Devletin yaşamayacağını bilen bir zihniyetin, bizlerden biri olarak bizimle aynı düşünceleri paylaştığını bilerek görev yapmak oldukça umut verici. Personel atama sistemiyle başlatılan reformlar, sosyal-mali haklar için yapılan girişimler, yıpranma hakkının kazanılması bu düşüncemde haklı olduğumu gösteriyor.

Bir yardımlaşma ve dayanışma derneği olarak CİPDER, asli görevinin yanı sıra tüzüğünde yer alan personelin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimini desteklemek için de yıllardır yoğun çaba gösteriyor. İlk defa bir dernek çatısı altında örgütlü olarak girişilen bu çaba, temeli olmamasından, gerekli üye desteği alamamasından ve yasal anlamda birçok haktan yoksun olmasından dolayı birçok engelle karşılaşmaktadır. Sihirli bir değnekle dokunulmuş gibi kısa vadede sonuç beklemek ütopik bir yaklaşım olacaktır. Ceza infaz kurumu çalışanlarının hakları konusunda yapılan her girişim bir temel olarak değerlendirilmeli, sürekli olarak onun üzerine birikim yapılmalıdır. Yapılanı yıkmak, küçümsemek, hor görmek kimseye bir çıkar sağlamayacağı gibi, bu yolda çalışanlarının azmini de kırabilir. Bir örgütün gücünün üyelerinden kaynaklandığı düşünüldüğünde, üyelerinin desteği arttıkça Derneğin daha etkin olacağını da söylemek mümkündür.

Devletin bir çalışanı olarak, birilerinin dikkatini çekmek için öncelikle görevimizi en iyi şekilde yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Görevlerini iyi yapan meslek grupları önce kamuoyunun gönlünü kazanır, sonra da umduğu haklarını. Kamu vicdanına aykırı kazanımlar uzun ömürlü olmaz. Bu nedenle bugün olduğu gibi önce işimizi iyi yapalım, çok çalışalım; sonra başımız dik, alnımız açık şekilde yine haklarımızı talep edelim. Tüm bunları da bireysel olarak veya parçalanarak değil birlikte, bir bütün olarak yapalım. O zaman emin olun sizi fark edenler artacaktır. Bugün, 40 yıllık bir rüya olan fiili hizmet zammı; Bakanlık, Genel Müdürlük, Dernek ve personelinin birlikte oluşturduğu sinerji sayesinde gerçek oldu. Umarım bundan sonra da yakalanan bu frekans birlikteliği bozulmadan devam eder, ortaya çıkan tını bizi hep daha ileriye taşır.

Yıpranmanın uygulanmasıyla ilgili birtakım sorunların olduğunun farkındayız. Bununla ilgili gerek Bakanlığımız gerek SGK ile görüşmeler yapıyoruz. Örneğin Kanun'da fiilen çalışılan her 365 için 90 gün öngörülen yıpranma payına vardiyalı olarak çalışan personelin fazla çalıştığı günlerin de dahil edilmesi için girişimlerde bulunduk. Bunun yanında yıpranma hakkının geriye dönük verilebilmesi için yargı yolu dahil her türlü yolda mücade edeceğimizi de belirtmek isteriz.

Bizlerle aynı düşünceleri taşıyan, aynı hayalleri paylaşan; bizlerin insan onuruna yakışır ortamlarda ve yüksek standartlarda çalışmamız için çaba harcayan herkese teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!