YAZAR'IN DİĞER YAZILARI

Makale Kategorileri

AİDATLARIN HUKUKİ BOYUTU

MUTLU EŞER
CİPDER YAZILARI - 16 Ekim 2014 Perşembe - 08:12:45  - Bu makale 5590 kere okundu.
MUTLU EŞER
mutlueser@windowslive.com.

AİDAT BORÇLARININ HUKUKİ BOYUTU

Değerli okurlarımız; bu yazıda derneğimizin faaliyetlerini daha etkin sürdürebilmesi için üye aidatlarının önemi hakkında bir takım bilgiler verilmesi amaçlanmıştır.

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere; Derneğimizin kuruluş amacı üyelerimiz arasındaki sosyal, kültürel bağları ve dayanışmayı arttırmak, bununla beraber yine olanaklar dahilinde üyelerimizin sağlık, kültürel ve sosyal yönlerden gelişimlerini, maddi ve manevi yönden kalkınmalarını sağlamaktır.

Derneğimiz gerek yönetim gerekse üyeleri bakımından gönüllük esası ile kurulmuş olup aynı esas ile amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu güne kadar dernek olarak birçok üyemiz maddi-manevi yönden desteklenmiş, personelin özlük hakları bakımından gerekli mercilerle sayısız görüşme yapılmış, üyelerimizin iyi gününde ve kötü gününde yanında olmaya çalışılmıştır.

Tüm derneklerde olduğu gibi bizim derneğimizde de gelir kaynağı üye aidatlarıdır. Derneğimizin üye aidatları haricinde başkaca bir geliri yoktur. Derneğimiz faaliyetlerini üyelerinden yıllık 36 TL olarak topladığı aidatlar ile sürdürmektedir.

Bilindiği üzere Dernek Tüzüğümüze göre asli amacın gerçekleştirilmesi için aidatların düzenli olarak toplanması dernek açısından hayati önem arz etmektedir. Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu ve Dernek Tüzüğümüze göre her üyenin aidat ödeme zorunluluğu vardır. Dernek aidatı ödemek, üyenin derneğe olan bir borcudur. Bu borç kanundan kaynaklanmaktadır.  Özellikle Tük Medeni Kanunun 70. Maddesinde ‘’üyelerin yükümlülükleri’’ başlığı altında ödenti verme borcu düzenlenmiştir. Ayrıca dernek tüzüğümüzün 12. Maddesinde de üye aidatlarının derneğin gelir kaynağı olduğu belirtilmiştir.

Dernek Tüzüğümüze göre; 2 yıl ve üstü aidat borcu biriken üyelerimiz, yazılı bildirime rağmen bunu ödememekte ısrar etmeleri halinde Tüzüğün 5. Maddesinin 8. fıkrasına göre Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılmaktadır. Ancak çıkarılma halinde dahi borç terkin edilmemektedir (yani borçluluk hali devam etmektedir), çünkü üyemizin derneğe karşı muaccel hale gelmiş bir borcun terkin edilmesi kanunen mümkün değildir. Bu durumdaki üyelerimiz çoğu zaman tarafımızla iletişime geçip sitem içeren bir takım yersiz beyanlarda bulunmaktadırlar. Özellikle haberleri olmadan kendilerinin ihraç edildiği ve ‘’dernek bizi icraya mı verecek’’ şeklinde söylemleri bulunmaktadır. Şu hususu önemle belirtmek isteriz ki; dernek yönetim kurulunca çıkarılma kararı verilmeden önce üyemizin sistemdeki mevcut adresine yazılı bir metin, kayıtlı mevcut telefonuna da kısa mesaj gönderilmekte hatta zaman zaman da bizzat telefonla bilgi verilmektedir. Ancak bazı üyelerimiz kurum ve telefon değişikliğini dernek merkezime bildirmemiş ise maalesef ulaşma şansı kalmamaktadır. Bu sorunu aşmak için üyelerimizin bilgileri değiştiğinde dernek merkezimize ulaşarak güncelleme yapmaları önemle rica olunur.

Diğer bir husus da üyelerimizden ödenmeyen aidatların tahsili amacı ile icra yoluna başvurulup vurulmayacağı sorusudur. Sizi temin ederim ki hâlihazırdaki yönetim kurulunun, aidatların tahsili için böyle bir yola başvurma niyeti bulunmamaktadır. Ancak niyetin bulunmaması borcun silineceği anlamına gelmez. Dernekler İl Müdürlüğü veya denetim kurulu tarafından yapılacak muhtemel bir incelemede zamanında tahsil edilmeyen aidat borçları hakkında hesap verecek olan merci yönetim kuruludur. Yetkililerin bu konu hakkında derneğe hukuki işlem yapması gerektiği yönünde bir talimat vermesi veya hâlihazırdaki yönetimin değişip yeni gelen yönetimin tahsil yoluna başvurması durumunda hukuken aidat borcu olan üyelerimiz bu aidatları yasal faizleri ile birlikte ödemek zorunda kalacaklardır.

Derneğimiz genel olarak vefat yardımı, hukuki yardım, eğitim yardımı, sağlık ve medikal cihaz yardımı, cenaze nakil yardımı ve doğal afet yardımı adı altında ihtiyaç durumunda olan üyelerimize maddi yardımlar yapmaktadır. Ancak zaman zaman derneğe borcu olan üyelerimizden de talepler gelmekte, ama maalesef bu talepler üyemizin borcu sebebi ile reddedilmektedir. Halbuki üyemiz aidatını düzenli olarak ödemiş olsa, yardım alabilmesinde hiçbir hukuki engel bulunmamaktadır. İşte, aidatların düzenli olarak ödenmesi burada da büyük önem arz etmektedir. Aidatını ödemeyen veya başına bir olay geldikten sonra ödeyip de yardım talebinde bulunan üyelerimizin bu talepleri reddedilmektedir, çünkü derneğe karşı sorumluluğunu yerine getirmeyen bir üyeye dernek tarafından yardım yapılabilmesi ilgili mevzuata aykırı bulunmaktadır.

Bu bağlamda, 2013 ve 2014 yılı birikmiş aidat borcu olan üyelerimizin 72 TL’lik aidat borçlarını ödemeleri önemle rica olunur. Aksi takdirde, üzülerek belirtmek isteriz ki; tüzüğümüzün 5. Maddesinin 8. Fıkrası uyarınca üyelikten çıkarma işlemi gerçekleştirilecek, ayrıca bu borç yine de tahsil edilecektir.

Sonuç olarak; derneği siz değerli üyelerimiz oluşturmaktadır. Derneğe ödenen aidatlardan da yine siz üyelerimiz doğrudan veya dolaylı olarak faydalanmaktadır. Yıllık 36 TL gibi cüzi bir miktar birey olarak üyemiz için belki de hiç önemli değildir, ancak bir meslektaşınız vefat ettiğinde geride kalan kişilere yapılan yardım, evi yanan arkadaşınıza yapılan yardım, yargılanan arkadaşınıza yapılan yardım o kişiler ve aileleri için çok büyük önem arz eder. Bu yardımların sürekli ve miktarlarının daha da fazla olması için siz değerli üyelerimizin aidatlarını ödeme konusunda daha dikkatli olmanızı rica eder, saygılar sunarız…

Avukat Mutlu EŞER

CİPDER Hukuk Danışmanı

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!