SON DAKİKA
Yapım Aşamasındadır.
Derneğe Nasıl Üye Olurum?
CİPDER’e üye olma koşulları Tüzüğünde ayrıntılı olarak düzenlemiştir. Üyelik için bir üst menüde bulunan üyelik formunun doldurularak ıslak imzalı aslı, bir adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı örneği ile birlikte Genel Merkeze posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir. Başvuru yapılan yıla ait aidatın ödenmesine ve dekontunun fizik veya elektronik ortamda gönderilmesine müteakip üyelik işlemleri tamamlanacaktır.
Üyelik işlemlerine ilişkin Tüzüğün 3. Maddesi şu şekildedir:
Fiil ehliyetine sahip bulunan ve mevzuatın öngördüğü koşulları taşıyan, derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden T.C. vatandaşı gerçek kişiler ile derneğin kuruluş amaçlarına katkı sağlayabilecek tüzel kişiler derneğe üye olma hakkına sahiptir.
Derneğe giriş, derneğin tüzük kurallarını kabul etmek demektir. Her üyenin, derneğin faaliyetlerine ve yönetimine eşit biçimde katılma hakkı vardır.
Derneğin asli ve onursal olmak üzere iki tür üyeliği vardır.
Derneğin asıl üyeleri, derneğin kurucuları ve müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir. Dernek asıl üyeleri eşit haklara sahiptir.
Her iki tür de üyelik için genel kanuni şartlar dışında, asli üyelik için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilâtında, Denetimli Serbestlik ve Yardım Daire Başkanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı ile ceza infaz kurumlarında fiilen çalışmak ya da bu kurumlardan emekli olmak zorunludur. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz.
Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar, dernek üyelerinin önerisi üzerine ve yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir.
Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu yönetim kurulu tarafından gündeme alınır ve kurul üyelerinden biri tarafından gizli oylama talep edilmedikçe açık oylama usûlüyle karara bağlanır. Dernek üyeliğine ilişkin yazılı başvuru, dernek üyeliği için tanzim edilen başvuru formunun ve eklerinin asıllarının dernek merkezine elden veya posta aracılığı ile teslim edildiği tarihtir. Üyelik başvurusu, başvurunun intikâlini izleyen en çok 30 (otuz) gün içinde yönetim kurulunca üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç başvuru sahibine yazıyla bildirilir. Gerekli teknik alt yapının sağlanması ve yönetim kurulunun karar alması halinde ancak ‘’elektronik imza’’ kullanmak şartı ile online şekilde de üyelik başvuruları alınabilir.
Üyeliğe kabul edilen başvuru sahibinin, üyeliğe kabulüne ilişkin yazılı bildirimi izleyen 30 (otuz) gün içinde dernek giriş ücretini ve yılsonuna kadarki ödentiyi dernek banka hesabına yatırması zorunludur.
CİPDER Üyeliğinden Ayrılma Koşulları
Üyelikten ayrılma için üyenin ayrılma talebine ilişkin ıslak imzalı dilekçesinin Dernek Genel Merkezine fiziki olarak ulaştırılması gerekmektedir. İlgili mevzuat uyarınca bunun dışında faksla, telefonla, e-postayla, web sitesi üzerinden vb. yöntemlerle yapılan ayrılma başvuruları değerlendirmeye alınamamaktadır.
Dernek Tüzüğünde ayrılmaya veya çıkarılmaya ilişkin hükümler şu şekildedir:
Üyelikten Çıkma
Madde 4 -Her üye, yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.
Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda, çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır.
Dernekten çıkan üyeler, üye kayıt defterinden silinir.
Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez. Dernek yönetim kurulu, üyelikten çıkma sonrasında da birikmiş borçları yasal yollardan takibe ve tahsile yetkilidir.
Dernekten çıkan üye dernek malvarlığında hak iddia edemeyeceği gibi, üyelikte bulunduğu süre zarfında yatırdığı ödentilerin iadesini talep edemez.
Kendi isteği ile ayrılanlar çıkmanın gerçekleşmesinden itibaren 6(altı) ay geçmedikçe ve üyelikte bulundukları yıllara ait birikmiş borçlarını ödemedikçe yeniden üyelik başvurusunda bulunamazlar.
Üyelikten Çıkarılma
Madde 5 - Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller:
1. Dernek tüzüğüne veya çıkarılacak yönetmeliklere aykırı davranışlarda bulunmak,
2. Derneğin amacının gerçekleştirilmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlarda bulunmak,
3. Derneğe sadakat yükümlülüğünü ihlâl etmek,
4. Dernek aleyhine faaliyette bulunmak,
5. Derneği yetki almadan yükümlülük altına sokmak veya eylem ve işlemleriyle zarara uğratmak,
6. Dernek organlarınca alınan kararlara uymamak,
7. Dernek yetkili organlarınca verilen görevlerden sürekli kaçınmak veya bu görevleri kasten yerine getirmemek,
8. Üç yıllık birikmiş aidat borcunun bulunması,
9. Tüzükte sayılan kurumların personeli iken başka bir kuruma nakledilmek,
10.Dernek Tüzüğünün 2. Maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile emeklilik haricinde herhangi bir sebepten dolayı memuriyetle ilişiği kesilmek,
Üyelik için kanunda veya tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin üyeliği kendiliğinden sona erer. Vefat halinde, üyelik kaydı silinir.
Yukarıda 10 (on) bent halinde sayılan durumlardan birinin tespiti üzerine, üyeler yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir. Tüzükte sayılmayan sair haklı nedenlere dayalı olarak da çıkarma kararı verilebilir.
Çıkarılan üye, dernek genel kuruluna iletilmek üzere, yönetim kuruluna itiraz edebilir. İtirazlar, ilk genel kurul toplantısında sonuca bağlanır. Genel kurul, üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir. Tüzükte gösterilen sebeplerin haklı sayılmayacağı iddiasıyla çıkarma kararına itiraz edilemez.
Dernekten çıkarılan üyeler üye kayıt defterinden silinir.
Üyelikten çıkarılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez. Dernek yönetim kurulu, üyelikten çıkarma kararı sonrasında da birikmiş borçları yasal yollardan takibe ve tahsile yetkilidir.
Dernekten çıkarılan üye dernek malvarlığında hak iddia edemeyeceği gibi, üyelikte bulunduğu süre zarfında yatırdığı ödentilerin iadesini talep edemez.
Üyelikten çıkarılanlar, çıkarılma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 (bir) yıl geçmedikçe ve üyelikte bulundukları yıllara ait birikmiş borçlarını ödemedikçe yeniden üyelik başvurusunda bulunamazlar.