0 506 388 71 54 - 0 507 532 95 30

Üyemiz Soner Veda Annesini Kaybetti

MUTLU EŞER
YIPRANMA HAKKIYLA İLGİLİ GÖRÜŞLER
(Bu Yazı 384 Kez Okundu.)
Bu yazıda yıpranma hakkıyla ilgili merak edilen bazı sorulara ışık tutulmaya çalışılmıştır.
 Değerli CİPDER Üyeleri,

Bilindiği üzere 25 Ağustos 2017 tarihinde yürürlüğe giren 694 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5510 sayılı kanunun 40. maddesine fiili hizmet zammından yararlanacaklar arasına ceza infaz kurumu çalışanları da eklenmiştir.

Böylelikle yıllardır dile getirdiğimiz ve ceza İnfaz Kurumlarında çalışan personelin kesinlikle hak etmiş olduğu ancak yıllardır bir türlü verilmeyen fiili hizmet zammı(yıpranma) 694 sayılı KHK ile verilmiş bulunmaktadır. Ancak bu Kanun Hükmünde Kararnamenin çıkması ile beraber, personel arasında yayılan çok çeşitli bilgiden dolayı bir karmaşa yaşanmış, kısa bir süre içinde bu durum bilgi kirliliğine dönüşerek özellikle sosyal medyada olumsuz birtakım tartışmaların yaşanmasına yol açmıştır. Dernek hukuk danışmanı olarak bu konuya açıklık getirmek ihtiyacı hâsıl olmuştur.

KHK’ nın ilgili metni incelendiğinde fiili hizmet zammı alacak bir kısım personel takdidi olarak sayılmış, devamında ise genel bir cümle ile KHK tamamlanmıştır.

Bu cümlede fiili hizmet zammında yararlanacaklar şu şekilde sayılmıştır:
 Ceza infaz kurumu müdürü,
- İdare memuru,
- İnfaz ve koruma başmemuru,
- İnfaz ve koruma memuru,
Unvanlı kadrolarda bulunanlar;
- Adalet Bakanlığı taşra teşkilatına tahsisli kadro veya pozisyonlarda bulunup ceza infaz kurumlarında görev yapan ve ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklularla bilfiil irtibat içinde olan diğer görevliler.

Aşağıda en çok sorulan sorular cevaplanmaya çalışılmıştır:

1-Ceza İnfaz Kurumlarında çalışan personelden kimler bu haktan faydalanacaktır?
Son cümle yorumlandığında, yaptığım araştırmalar ile sabittir ki; ceza infaz kurumlarında fiilen çalışan istisnasız tüm personelin bilfiil tutuklu ve hükümlüler ile irtibat halinde olduğu aşikârdır. Buna göre en fazla tereddüt gösteren şoför, teknisyen, aşçı gibi personeller de dâhil olmak üzere kadrosu ceza infaz kurumunda olan tüm yönetici ve personel bu haktan eşit olarak yararlanacaktır. Bir tereddüt de sözleşmeli personelin durumunda yaşanmaktadır. KHK’de geçen “Adalet Bakanlığı taşra teşkilatına tahsisli kadro veya pozisyonlarda bulunup ceza infaz kurumlarında görev yapan….” Cümlesindeki altı çizili sözcük zannımca kadrolu personel dışındaki diğer tüm personeli nitelemek için kullanılmış olup, bu durumda fiilen ceza infaz kurumlarında görev yapan sözleşmeli personel de bu haktan yararlanacaktır. Ancak, kadrolu veya sözleşmeli olsun, geçici görevle ceza infaz kurumu dışında görev yapan yönetici ve personelin kurum dışında çalıştığı süre fiili hizmet zammı süresine dâhil edilmeyecektir.

2-Denetimli Serbestlik çalışanları için de bu hak verildi mi?
Herhangi bir Kanuna veya KHK’ye yorum yapılarak ekleme imkânı bulunmamaktadır. İlgili KHK’de “ceza infaz kurumu” tabiri geçtiğinden Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde ve bürolarında çalışan kamu görevlilerinin maalesef bu haktan yararlanamayacağı kanaatindeyim.

3-Getirilen bu düzenleme ile emekli olmuş veya emekliliği yaklaşmış olanlar nasıl yararlanacaktır?

Bu konuda kesin bir görüş bulunmamakla birlikte birkaç husus üzerinde beyin jimnastiği yapmak istiyorum. Öncelikle KHK Resmi Gazete’nin yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girmiştir ve bu durum son maddesiyle hüküm altına alınmıştır. Ülkemizde uygulanan benzer düzenlemelerin de kanunlarının yürürlüğe girdiği günden itibaren uygulandığı bilinmektedir. Bu durumda icracı kurumun da böyle düşünerek Resmi Gazete’nin yayımlandığı 25 Ağustos 2017 tarihini başlangıç olarak kabul etmesi kuvvetle muhtemeldir.
Ancak, yıpranma ile ilgili maddede, “Bu düzenleme KHK’nin yürürlüğe girdiği andan itibaren uygulanmaya başlayacaktır” gibi ibare olmadığından bu düzenlemeyle ilgili icra organı bu şekilde düşünerek geçmişe dönük uygulama da yapabilir. Bu da ihtimal dâhilindedir.

Kısacası bu durumla ilgili uygulama ilgili kuruma kalmıştır. Bu konu ile alakalı olarak henüz idarenin görüş ve uygulaması netlik kazanmamıştır. Yani henüz ilgili idarenin bu konuda nasıl bir işlem tesis edeceği belli değildir. Biz Dernek olarak bununla ilgili girişimlerimizi vakit kaybetmeksizin başlattık. Kurumdan emekli olmak için başvuran birkaç personelimize bu hakkın kendilerine de uygulanması yönünde başvurmalarını sağladık. Bu dilekçelere SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünden gelecek cevaplara göre işlem yapılacaktır. Olumsuz gelmesi halinde bundan sonraki aşama yargı yoluna gitmek olacaktır. CİPDER bu konunun da yakından takipçisi olacaktır.

4-Getirilen düzenlemenin maaşlara hemen etkisi olacak mı?

Getirilen düzenlemenin şu an alınan maaşlara etkisi olmayacaktır. Bu düzenleme ile emekli olanlar, yaklaşık her 5 yıllık çalışması için 1 yıl ek ikramiye alacak ve bağlanacak emekli maaşı da yıpranma ile hesaplanan gün üzerinden bağlanacaktır.  Yani 25 yıl çalışan bir personel 30 yıl çalışmış gibi ikramiye ve maaş alacaktır. Bu miktar da hiç de küçümsenmeyecek bir miktara karşılık gelecektir.

Derneğimize gelen sorular üzerinde yapılan bu mütalaalar dışında sizlerin de aklına takılan hususlar için dernek genel merkezini arayabilirsiniz. Bu düzenlemenin tüm camiaya ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.

Tüm ceza infaz kurumu çalışanlarının bilgilerine sunulur.

Avukat Mutlu Eşer
CİPDER Hukuk Danışmanı

Diğer Yazarlar

İSMAİL GÜL

NEREDE O ESKİ GÜNLER?

LEVENT PREVEZE

YENİ YILA GİRERKEN

BEHZAT DEMİR

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE “KAZANIMLARIMIZ”

CEM ALEMDAR ALBAYRAK

KENDİMİZİ NASIL İFADE EDELİM?

İDRİS KOÇ

DEPREM DEĞİL, AHLAKSIZLIK ÖLDÜRÜR!

Yazarın Diğer Yazıları

YORUMUNUZ

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamıştır.

Adınız Soyadınız
Doğrulama Kodu