0 506 388 71 54 - 0 507 532 95 30

Hafit Kaya Vefat Etti

Üyemiz Soner Veda Annesini Kaybetti

CEZA İNFAZ KURUMLARINDA KORONA VAKALARI GÖRÜLDÜ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ceza infaz kurumu çalışanlarından 79 kişide covid-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Bakan Gül ayrıca 3 açık ceza infaz kurumu hükümlüsünün yeni tip korona nedeniyle yaşamını kaybettiğini ve 17 hükümlünün de testinin pozitif çıktığını, kapalı ceza infaz kurumlarında ise bir vakaya rastlanmadığı belirtti.

Bilindiği üzere ceza infaz kurumlarında ilk günden itibaren olağanüstü tedbirler alınmaya başlamış, hükümlü ve tutuklulara yapılan ziyaretler ile sevk ve nakiller ertelenmiş, tüm ceza infaz kurumu bina ve eklentileri ile oda ve koğuşlar belirli aralıklarla dezenfekte edilmeye başlanmıştır. Ayrıca bina girişlerinde de gerekli kontroller yapılarak herhangi bir bulaş riskine karşı gerekli özen gösterilmektedir. Buna karşın açık ceza infaz kurumları infaz rejiminin gerektirdiği koşulları içermesi, giriş ve çıkışlardaki kontrolün serbestliği ile dış dünyaya daha açık yapısı nedeniyle doğal olarak kapalı kurumlara nispeten bulaş riskinin daha fazla olduğu kurumlardır. Açık ceza infaz kurumu hükümlülerinin ve bu kurumlarda çalışan personelin virüs tehlikesine karşı korunması için ziyaret, sevk, nakil, izin gibi birtakım sınırlamaların yanı sıra işyurdu çalışmaları için kurum dışına gönderme uygulamalarına da ara verilmiş olmasına karşın, bu sinsi virüs bu kurumlarımız içine de girmiş bulunmaktadır.

Kapalı ceza infaz kurumları ise tehlikenin başka bir boyutunu oluşturmaktadır. Daha fazla personelin görev yaptığı, hükümlü ve tutukluların büyük bölümünün barındırıldığı kapalı kurumlar, herhangi bir bulaş vakası olması halinde daha vahim olaylara sahne olması muhtemel kurumlardır. Hava sirkülasyonunun ve güneş ışığının yeterli olmadığı, sosyal mesafe kurallarına fizik koşullar bakımından uyulmasının zor olduğu bu kurumlarda görev yapan personel, ülkemizin görevlerine devam eden diğer çalışanları gibi risk altındadır. CİPDER olarak bu durum defalarca yetkililere iletilmiş ve iletilmeye devam etmektedir. Özellikle izole şekilde kurumlarda uzun süreli görev yapan personelin durumu ile görev öncesi karantinada tutulan personelin durumu Cumhurbaşkanlığına, Adalet Bakanlığına, Genel Müdürlüğe iletilmektedir. Ancak kurumlarda hala sosyal mesafe olarak izole ve karantina kuralları bakımından uygun olmayan düzenlemeler yapıldığı, personelin sosyal ve maddi olarak yeterince desteklenmediği, bunun da hem personel hem de aileleri bakımından moral ve motivasyonu olumsuz etkilediği görülmektedir.

Yayılmayı önlemek için bulaş riskini en alt düzeye indirmek kadar personelin moral, motivasyon, psiko-sosyal ve fiziksel olarak güçlendirmek, korumak da aynı oranda önemlidir. Bu nedenle buradan bir kez daha çok önemli bir toplumsal görev yapmakta olan ceza infaz kurumu çalışanlarımız için gerekli koşulların iyileştirilmesini talep ediyoruz.

Yaşamını kaybedenlere de Allah’tan rahmet, hastalara da acil şifalar diliyoruz.

YORUMUNUZ

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamıştır.

Adınız Soyadınız
Doğrulama Kodu